Dzisiaj obiecane miniserniczki z truskawkami - hit ostatniego Street Food Festivalu. Wybaczcie, że musieliście tyle czekać na ten przepis, ale okazało się, że podczas przygotowań do Festivalu zapomniałyśmy zrobić im zdjęcia. Dlatego szybko nadrabiamy zaległości i mamy nadzieję, że przepis Wam się przyda. Przygotowanie miniserniczków jest bardzo proste (bez użycia miksera) i nie zabiera więcej niż 30 minut. Nie używajcie do ich wykonania serka mascarpone, bo jest za ciężki i serniczki bardzo opadną. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Pyszne 25".
Składniki (na 15 sztuk):
12 herbatników pełnoziarnistych
80g masła
400g mielonego białego sera (lub sera na sernik)
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
2 łyżki mąki
15 truskawek lub malin (gdy są mniejsze użyj podwójnej ilości)
Przygotowanie:
1. Masło rozpuść w garnku na małym ogniu. Herbatniki drobno pokrusz (lub zmiel blenderem) i dodaj do nich rozpuszczone masło. Wymieszaj.
2. Masę przełóż do foremek na muffinki (polecamy sikilonowe - serniczki łatwiej z nich wychodzą i mają ładniejszy kształt) i ugnieć łyżką.
3. Ser przełóż do miski, dodaj do niego jajka, mąkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.
4. Wyłóż po łyżce masy serowej na spody z herbatników, połóż na wierzchu owoce i przykryj resztą masy serowej.Wypełnij foremki do końca (serniczki mogą trochę urosnąć, ale po wyjęciu z piekarnika opadną do poziomu foremki).
5. Wstaw serniczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez 25 minut (jeśli używałeś mrożonych owoców czas pieczenia wydłuż do 30 min). Sprawdź patyczkiem czy serniczki są upieczone i wyjmij z piekarnika do wystygnięcia.
Nasze oceny:
Basia: Przepyszne serniczki. Piekłam je już nie raz i zawsze wszystkim bardzo smakują. Są bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Moja ocena: 10/10.
Julka: Te serniczki to po prostu niebo w gębie!:) Delikatnie waniliowe z pysznymi truskawkami. Moja ocena: 10/10!!! :)
Składniki (na 15 sztuk):
12 herbatników pełnoziarnistych
80g masła
400g mielonego białego sera (lub sera na sernik)
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
2 łyżki mąki
15 truskawek lub malin (gdy są mniejsze użyj podwójnej ilości)
Przygotowanie:
1. Masło rozpuść w garnku na małym ogniu. Herbatniki drobno pokrusz (lub zmiel blenderem) i dodaj do nich rozpuszczone masło. Wymieszaj.
2. Masę przełóż do foremek na muffinki (polecamy sikilonowe - serniczki łatwiej z nich wychodzą i mają ładniejszy kształt) i ugnieć łyżką.
3. Ser przełóż do miski, dodaj do niego jajka, mąkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.
4. Wyłóż po łyżce masy serowej na spody z herbatników, połóż na wierzchu owoce i przykryj resztą masy serowej.Wypełnij foremki do końca (serniczki mogą trochę urosnąć, ale po wyjęciu z piekarnika opadną do poziomu foremki).
5. Wstaw serniczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez 25 minut (jeśli używałeś mrożonych owoców czas pieczenia wydłuż do 30 min). Sprawdź patyczkiem czy serniczki są upieczone i wyjmij z piekarnika do wystygnięcia.
Nasze oceny:
Basia: Przepyszne serniczki. Piekłam je już nie raz i zawsze wszystkim bardzo smakują. Są bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Moja ocena: 10/10.
Julka: Te serniczki to po prostu niebo w gębie!:) Delikatnie waniliowe z pysznymi truskawkami. Moja ocena: 10/10!!! :)
Ale rozkoszne :)
OdpowiedzUsuńśliczne i wyglądają mocno smacznie! pozdrowionka
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Mam słabość do takich małych słodkości ;)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności. Zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mini serniczki :D Z truskawkami musiały być cudowne!
OdpowiedzUsuńCzysta rozkosz! :)
OdpowiedzUsuńależ one pięknie wyglądają! muszęęę je zrobić :-))
OdpowiedzUsuńpyszne ,małe słodkości.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńNo dziewczyny, ale dałyście! Cudeńka te serniczki!
OdpowiedzUsuńo jaaa.. ależ pyszności! zjadłabym, z wielką chęcią!
OdpowiedzUsuńCudowne serniczki :) W sam raz na jednego gryza :)
OdpowiedzUsuń